Waarom vallen we?

'Why do we fall? So we can learn to pick ourselfs back up' -  Christopher Nolan

Ken je deze uitspraak uit Batman begins? Dit is het antwoord van Alfred Pennyworth op de opmerking van Bruce Wayne : 'I wanted to save Gotham. I failed.

Waarom vallen we, ofwel maken we fouten? Omdat er niets te leren valt als je deze niet zou maken.

Stel je je maar eens voor. Een leven waarin het altijd maar goed gaat, alles gaat je voor de wind, je maakt nooit fouten, alles is perfect... Hoe zou dat zijn? Misschien eerst nog een verademing, maar op den duur gaat het flink vervelen. De mind wilt namelijk groeien, we willen leren. Als we niet uitgedaagd worden en geen lessen te leren hebben in het leven dan staat onze groei stil, kunnen we niet ontwikkelen, ontdekken en ervaren.

Natuurlijk is het niet leuk om te vallen of fouten te maken, maar zonder ook deze kant van het leven te ervaren verrijk je jezelf niet, ontwikkel je jezelf niet en prikkel je ook je brein niet. Juist met ook deze kant van het leven, waardeer je de goede en fijne momenten nog meer. We hebben dus altijd beiden nodig, wind mee en wind tegen.

 

Onderzoek

EEG-onderzoeken laten interessante resultaten zien in relatie tot het maken van fouten. Juist een grote fout of hevige teleurstelling zorgt voor het sterkste leersignaal in de hersenen. Hoe meer fouten je maakt en hoe groter ze soms zijn, hoe sneller je kunt leren en groeien!

Omgaan met fouten maken

Het is belangrijk om bij fouten jezelf niet 'op je donder te geven'. Wanneer we dit namelijk stelselmatig doen kunnen we een laag zelfbeeld creëren en houden we onze eigen groei tegen. Ook als je fouten maakt ben je nog steeds waardevol en maakt het je niet slechter of minder waard. Wanneer je de verantwoordelijkheid tot je neemt en ziet waar de fout 'm in zit ben je effectief bezig. Neem je niet de verantwoordelijkheid en wuif je het weg met een beschuldigende vinger naar de ander, schuif je het af naar de ander waardoor je jezelf de kans ontneemt dit is als leermoment te ervaren. Vergeef je zelf dat je fouten maakt. Je voelt zelf wel of je moeite hebt gedaan om toekomstig de fout te voorkomen of dat je er met de pet naar hebt gegooid en eigenlijk geen moeite hebt gedaan om energie te steken in hoe je in vervolg hiermee om kunt gaan.

 

Jouw briljante brein

Mensen zijn zulke enorm adaptieve wezens. Zelfs in de meest bizarre en gevaarlijke omstandigheden kunnen we ons nog aanpassen en neemt ons overlevingsinstinct het over. Sta er voor jezelf eens bij stil hoe veerkrachtig jij bent? Kun je jezelf makkelijk vergeven voor het maken van een fout? Hoe denk je over jezelf, na een 'val' of struikeling? Blijf ten alle tijden lief voor jezelf.

Een mooie boekentip is 'De meeste mensen deugen', waarin Rutger Bregman de veerbaarheid en het aanpassingsvermogen van de mens beschrijft ondersteund met velen onderzoeken.

 

Mijn eigen tegenslagen en mindset

Als ik terugkijk naar mijn leven, heb ik zeker ook fouten, teleurstellingen maar ook tegenslagen ervaren. Zo vond ik de hele coronacrisis als ondernemer een verschrikkelijke tijd. De onzekerheid van sluitingen, dan weer opengaan en dan uiteindelijk weer onder voorwaarden open kunnen vond ik enorm stressvol. Maar vooral ook de tegenslagen die we daarin tegenkwamen. Dat je hoopte dat je weer open mocht, maar je uiteindelijk als branche nog niet aan de beurt was, dat vond ik zo naar. Toch als ik terugkijk heeft het mijn creatieve brein enorm gestimuleerd. Ik ben ipv met de pakken neer gaan zitten gaan denken in mogelijkheden, wat kan nog wel en hoe kan ik mijn publiek benaderen en verzorgen met dat wat we met het hele team met zoveel liefde wensen over te brengen?

 

Ik sta er versteld van hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn

 

Ik sta er nog versteld van hoe veerkrachtig je als mens kunt zijn hierin. Dit kan alleen als je je bewust bent hoe je denkt in zulke momenten van tegenslag. Kies je ervoor om boos, verbolgen of verbitterd te zijn of de slachtofferrol op te zoeken of zet je je schouders eronder en overtuig je jezelf dat het goed gaat komen en gaat lukken? De wet van de aantrekking geldt hier zeker. Wanneer je herhaaldelijk jezelf toespreekt dat het toch niet meer lukt, je het toch niet meer kunt, dan ben je jezelf negatief aan het programmeren. Tot het moment dat je jezelf niet eens meer hoeft aan te spreken op deze manier, maar dat je al overtuigd bent dat je er niet gaat komen, dat het de moeite van het proberen niet meer is en dat het toch wel weer verkeerd gaat. Als je je daar bewust van bent kun je hier echt iets aan doen.

 

Affirmeren

Affirmeren is gebruik maken van krachtzinnen. Je bouwt een krachtzin op gericht op het overschrijven van die overtuigingen die vast zitten in je brein adhv jouw conditioneringen en ervaringen in je leven. Zo'n zin kan zijn:' ik sta mezelf toe om positief over mezelf te denken'. Zo'n zin dient geen tijdsaanduiding aan te geven eigenlijk helemaal vanuit het NU geschreven te zijn en mag niet het woord 'niet' of 'nooit' bevatten. Wanneer je bijvoorbeeld een zin creëert als :'ik vergeet niet aan mezelf te denken'. Dan onthoudt je brein 'vergeten'. Schrijf je bijvoorbeeld 'Vanaf nu ga ik meer aan mezelf denken', dan heeft dit een openend effect op je denken. Op internet kun je heel veel affirmaties vinden, maar het beste is om er zelf één te schrijven die helemaal bij jouw past, bij wat jij nu nodig hebt. Heb je deze zin gemaakt, zeg deze dan gedurende 3 weken elke ochtend en avond 10x liefst hardop op. Dan overschrijf je pas die zgn. harde schrijf in je brein.

 

Veel succes!

 

Warme groet,

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.