Ouder worden

Tel je nog mee als je ouder wordt?

We worden allemaal ouder, daar kun je niet omheen. En we hopen allemaal op een gezond en vitaal ouder worden, maar hoe komt het toch dat velen zichzelf liever niet ouder zien worden, maar zichzelf wel graag het liefst met een zo jeugdig mogelijke uitstraling een zo lang mogelijk leven toewensen?

Als we kijken waar we nu staan in deze tijden, is er ten opzichte van vroeger veel veranderd. Veel ziekten die vroeger heersten, kunnen we nu bestrijden. Maar ook

ons uiterlijk is te beïnvloeden met een grote diversiteit aan middelen, zoals botox, potjes met de duurste ingrediënten om zo jeugdig mogelijk te ogen en bepaalde behandelingen.  Soms lijkt het wel een strijd tegen ouderdom. Maar wat is er gebeurd met natuurlijk ouder worden? Wat is het dat we na ons 40e of 50e ineens wanhopig naar middelen grijpen om jong te blijven? Is het dat het leven ons dan ontglipt? Of dat we bang zijn om achter de geraniums te belanden voor het raam en niet meer mee te tellen? De invulling van je leven bepaald uiteindelijk je geluk. En wanneer je je gelukkig voelt straal je dat ook uit. Maar wat straal je dan uit?

Levenskracht

Levenskracht oogt vitaal en fris, hier kan geen botox of jeugdige jurk tegenop. Wanneer je zelfbewust in het leven staat, jezelf goed verzorgt en weet wat je wel of niet aan kan, jezelf waardevol vindt en van jezelf houdt voor wie jij bent, straal je dat uit. Wanneer je goed voor je zelf zorgt in de vorm van voeding, beweging en hygiëne dan kun je nog zo oud worden, je oogt gezond en vitaal hoe oud je ook bent.

Maar daar zit 'm het al in; 'oogt'. Dit houdt in dat we veel bezig zijn met wat de ander vindt, hoe we eruit zien. Dit wordt in deze tijden in stand gehouden door de media waarin de één na de andere bekende beroemdheid steeds harder zijn of haar best doet om een jeugdig uiterlijk te behouden, om nog mee te tellen in o.a. Holllywood en dat beïnvloed het collectieve beeld van ouder worden. Hiermee lijkt er vooral onder de vrouwen een strijd te zijn ontstaan tegen de rimpels, de hangwangen en een lichaam dat verslapt wanneer ze ouder worden. Bij sommigen begint deze angst voor ouder worden al op jonge leeftijd. Jonge frisse meiden die nu al botox gebruiken om ervoor te zorgen dat ze straks niet snel verouderen. We kunnen er allemaal wat van vinden natuurlijk.  Maar is het uiterlijk dan echt zo belangrijk? Madonna gaf dit jaar bij de Grammy Awards aan, dat de wereld weigert vrouwen ouder dan 45 jaar te vieren en het nodig vindt vrouwen te straffen als ze wilskrachtig, hardwerkend en avontuurlijk zijn. Ook Michelle Yeoh gaf aan bij de Oscar uitreikingen; 'laat niemand je zeggen dat je over je hoogtepunt heen bent'.

'De wereld weigert vrouwen ouder dan 45 jaar te vieren en het nodig vindt vrouwen te straffen als ze wilskrachtig, hardwerkend en avontuurlijk zijn' - Madonna

Mijn ervaring

Nu ik zelf de mijlpaal van 50 jaar bereik dit jaar, begin ik hier ook meer over na te denken. Iets wat ik eigenlijk compleet niet had verwacht. Ik heb mezelf altijd jong gevoeld, gekdoen, grappen maken, mijn kledingstijl is vrij, boho/hippie achtig en sportief en ik ben graag in beweging en zit vol ideeën en inspiratie, de hele dag door.

Toch is daar een moment dat je ineens gaat nadenken of het allemaal nog wel kan. Ik heb meer te maken maken met gevoelens van nostalgie. Het lijkt zover weg maar als ik beelden op tv zie van vroeger dan is het alsof het net 10 jaar geleden was, evenals muziek uit mijn tijd. Ook merk ik doordat de generatie voor mij langzaam en vooral ongewild uitdunt, je je ook ineens beseft dat je niet onsterfelijk bent. Vroeger als kind stond je daar geeneens bij stil. Toen leefde het idee dat de mensen om je heen juist onsterfelijk waren en er gewoon altijd voor je waren. Er ontstaat een shift. En de ene heeft daar niet veel mee of negeert dat en de ander wordt hier bewust van. Soms resulteert dit in een (ik hou niet van het woord) Midlife crisis. Daar wordt lacherig over gedaan, maar het doet iets met je dat ouder worden. Jarenlang doe je gewoon je ding en ineens is daar een leeftijd die je doet nadenken of het nog wel kan, klopt, lukt allemaal. Vooral bij vrouwen spelen daar natuurlijk ook de hormonen in mee.

 

Hoe ga je hier mee om?

Of je het nu wilt of niet, je krijgt als vrouw vooral onherroepelijk te maken met een verschuiving in de hormoonbalans en dat doet al iets met je. Ook kun je ervaren dat je wat je vroeger kon, nu misschien lastiger wordt fysiek, maar ook niet te vergeten mentaal. Je raakt wat vergeetachtiger, je lijf voelt stijver aan, je komt niet meer zo snel vooruit als je bijvoorbeeld een sprint wilt maken naar de tram. Alles gaat met iets meer moeite.

Tips

We kunnen het ontkennen, maar wanneer je ouder wordt moet je iets meer moeite gaan doen om je lijf een handje te helpen bij te blijven.

 1. Probeer minimaal 2x per dag intensiever te bewegen. Doe iets waardoor je even gaat zweten zodat de stofwisseling geactiveerd blijft. Dus minimaal 40 minuten omhoog met die hartslag, lekker zweten. Ga stevig wandelen, hardlopen, touwspringen, trampoline springen of ga naar de plaatselijke sport/dansschool of vereniging om in beweging te komen
 2. Drink meer water, doordat de stofwisseling vertraagd heb je meer water nodig
 3. Blijf jezelf verzorgen; verzorg je gezicht met een extra voedende creme, zo ook je huid. En vergeet jezelf ook niet mentaal te verzorgen. Voel je je al langere tijd niet prettig, zoek dan een coach. Wij hebben Mariska (Psychologe en Bewegingscoach), Fia (hormoonyoga coach) en Esther (Energie coach) die je graag op weg helpen.
 4. Blijf jezelf uitdagen en op die manier je levenslust verhogen. Zoek iets waar je energie van krijgt, ga iets maken, creëren, leren, ontdekken, daag jezelf uit.
 5. Blijf jezelf trouw. Stel jezelf geregeld de vraag 'wat heb ik nodig', 'dient dit mij nog', 'doe ik dit voor mezelf of voor de ander'.
 6. Ouder en wijzer, bekijk eens wat je eigenlijk allemaal al hebt geleerd in je leven, voor welke uitdagingen je hebt gestaan en hoe je ze hebt opgelost. Schrijf het op en lees het zo nu en dan eens vol trots terug
 7. Ben je de 45 gepasseerd dan gaan we van de oppervlakte meer naar de diepgang in ons leven. Het doet er niet meer direct toe welk merk kleding je draagt of dat je die laatste hype aan haardracht en kledingstijl hebt. Ga voor wat jij voor jezelf wilt uitdragen, jouw eigen unieke stijl. Durf authentiek te zijn.

Samen maken we van ouder worden iets fijns, in plaats van iets bedreigends, je mag genieten van je leven, sta jezelf dit toe!

 

1 Comment

 1. Jolanda on September 29, 2023 at 7:30 pm

  Hey lieve Esther
  Aller eerst van harte gefeliciteerd met je mooie behaalde leeftijd. Ik wens je een vreugdevolle dag en avond toe. Ik vind het heel fijn om dit stuk te lezen. Ik ben dankbaar voor de lachrimpels en mijn grijze haren. Het heeft mij gemaakt tot een rijpere vrouw. Die zich nog lang niet oud voelt. Hip hip hurrey voor Esther. Heel veel liefs Jolanda Nederpelt ❤️

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.