Nog 3 x kijken of het gas echt uit is…

Ik weet nog goed dat ik als tiener van die 'tiks' had. Eén daarvan was dat wanneer ik op de fiets zat en hoorde/voelde dat er iemand achter me op de fiets aan kwam rijden, ik dan net een tandje harder ging fietsen omdat ik niet wilde dat die persoon me voorbij reed. (Zie je het al voor je? Ik moet er altijd om lachen als ik er  weer aan terugdenk). 

Als je er over nadenkt, hebben we allemaal wel zo'n 'tik' gehad of nog. Misschien check je 3x of je deur wel écht op slot is, stop je niet met werken eer je bureau netjes en misschien zelfs bijna symmetrisch is geordend, check je 3x of het gas uit is en of de waterkraan wel echt dichtgedraaid is. Herkenbaar? We hebben er allemaal wel één.

 

Maar waarom doen we dat? 

 

Het komt voort uit een controle dwang. We willen, zeker in onzekere tijden, graag de controle behouden over ons leven. En als we datgene dat juist onzeker of bedreigend aanvoelt niet kunnen controleren, uiten we onze onmacht hierover soms in tiks; controledwang.  Niks mis mee, tenzij het je leven gaat beheersen en het doorslaat in dwangneurose. Hierover spreken we wanneer we met onverwerkte emoties te maken hebben. In onze mind creëren we dan een mindset (overlevingsstrategie) om handelingen te herhalen, zodat we hierover controle hebben. Het sluipt erin en op een gegeven moment heb je het niet eens meer door, totdat je merkt dat het een dwang wordt. Je moét het van jezelf doen anders.. vul maar in. Voel je dat dit je echt in de weg zit, dan is bijvoorbeeld EFT, EMDR of hypnose een mooie techniek/behandeling om je vrij te maken van deze dwang.

 

Behoefte aan zekerheid

Al sinds de oudheid werken we met rituelen. Velen zijn onbewust, denk aan je dagelijkse badkamer- of slaapritueel. Het is een programma wat je automatisch dagelijks afdraait. Maar je kunt ook heel bewust werken met rituelen. En een ritueel kan jouw dag bijvoorbeeld meer ontspannen laten starten of kan je zoals in de oudheid een gevoel van steun geven vanuit rituelen gericht op gebeden voor geluk en voorspoed. Hierdoor creëer je een positieve mindset, vertrouwen, rust en minder behoefte om de boel onder controle te houden.

 

Bekijk eens wat jouw rituelen zijn op een dag en of je je hier fijn bij voelt? Zou je het fijn vinden om iets te voegen? Bijvoorbeeld de dag te starten met een korte meditatie of een wandeling die je dag een ontspannen start geven? 

 

Hout Element

In de natuur hebben dingen hun natuurlijke verloop. Alles gaat in een eigen tempo, niets geforceerd. Je kunt immers niet aan de takken van een boom trekken om deze sneller te laten groeien. Het enige wat je kunt doen zijn de wortels verzorgen en de aarde, de basis waar vanuit de boom of het gewas groeit. Wanneer je controle gaat uitoefenen ontstaat er stress, je kunt simpelweg niet altijd dwingen dat iets sneller of beter gaat. Je handelt dan niet meer vanuit een vrij gevoel, niet meer natuurlijk, maar dwingend en geforceerd en vanuit wilskracht. Door niet meer natuurlijk te handelen maar vanuit controle, ego, emotionele dwangmatigheid ontstaat een disbalans in het houtelement (Chinese Elementenleer) en ervaar je frustratie, ongeduld.

Leer daarom wanneer je merkt dat je controle wilt uitoefenen ook te beseffen dat een natuurlijk beloop belangrijk is. Soms stevenen we af op het einddoel, terwijl de weg er naartoe nog zoveel belangrijker is om van te leren en te groeien. Zoek bij deze controle dwang handelingen op waarin je je vrij voelt. Ga eens met die vriendin lekker op pad, ga naar de sauna, zoek afleiding, doe gek, lach, spring, dans en zoek water op (is meebewegen/vloeien) of Lucht (geeft ruimte en overzicht).. Los van de controle, vrij en blij!

 

Be Free,

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.