Hoe Kamp van Koningsbrugge en het boek ‘Nu of Nooit’ je ondernemersmissie versterkt

Hoe mijn missie werd ondersteund door een serie en een boek

Om jezelf mentaal uit te dagen hoef je niet in een commandotraining mee te draaien zoals te zien in het programma Kamp van Koningsbrugge van de NPO. Bij het alleen al volgen van deze inzichtgevende serie als kijker, roepen de ervaringen van de kandidaten al herkenbare gevoelens bij je op die je meer bewust maken van wat jouw missie is in je leven of de rode draad. Iedere kandidaat komt zichzelf door de mentale en fysieke uitdagingen op een gegeven moment tegen in deze serie en haalt daar zijn of haar levenslessen uit. Wanneer je ook het boek van Dai Carter, één van de instructeurs van Kamp van Koningsbrugge, erbij leest krijg je waardevolle lessen mee voor jouw eigen missie.

En zo ervoer ik dat ook als ondernemer. In deze blog geef ik je weer wat mijn persoonlijke missie is, wat het programma Kamp van Koningsbrugge bij mij losmaakte en hoe Dai Carter's boek Nu of Nooit, me daar meer inzicht over gaf en jou dat ook kan geven!

 

Mijn fascinatie voor het leger

 

De instructeurs Dai en Ray van KVK met in het midden Jeroen

Ik heb altijd al veel respect en interesse gehad voor het leger. De samenwerking in een peloton, het samen voor iets gaan, onvoorwaardelijk. Sterker nog, op een blauwe maandag heb ik ooit gesolliciteerd bij het leger, maar toen ik bij de introductie hoorde dat ik een potentiële schietschijf zou worden, haakte ik af. ‘Toch iets te heftig’. Wanneer het kan bezoek ik daarom, om toch een beetje de sfeer te proeven, graag de Luchtmachtdagen, want bij het horen van een straaljager, gebeurt er iets onbeschrijfelijks bij me van binnen. Ik kijk dan ook met veel interesse naar het programma Kamp van Koningsbrugge. Maar zeker het 2e seizoen maakte iets in me los dat ook een raakvlak heeft met mijn eigen missie als ondernemer in de Yoga/Coachingbranche in deze onzekere tijd door de corona epidemie.

 

Herkenbaar

De struggles die de deelnemers op hun weg door het commandoprogramma tegenkomen zijn heel herkenbaar en ook te plaatsen in het dagelijks leven voor velen. Waar ik me vooral in herkende was de vechtmodus waar ik de afgelopen 1,5 jaar in heb gestaan; het maar doorgaan en niet willen opgeven en vechten voor het voortbestaan van mijn onderneming, dat breekt je op.

Toen ik de deelnemers als opdracht urenlang door een smal riviertje zag ploeteren, de rivierenmars genaamd, brak ik. Juist in het verhaal van deelnemer Agavani herkende ik me. De zelfstandige ondernemer die altijd ‘aan’ staat en eigenlijk nooit een bevestiging krijgt of ze het goed doet. Haar verhaal en het haar zien strugglen, maakte dat ik na het zien van die aflevering mezelf daar herhaaldelijk zag lopen, ploeterend, door dat water, klimmend, manoeuvrerend en vooral weer na een val mezelf oppakkend en doorgaan. Het maakte veel los bij me, alsof ik al 1,5 jaar een rivierenmars in mijn hoofd aan het lopen was.

 

De struggles die de deelnemers op hun weg door het commandoprogramma tegenkomen zijn heel herkenbaar

Een weg van onzekerheid

Eerst de task; dealen met een oneindige weg, een weg van onzekerheid. Dan de tegenslag dat je hoopt dat je er bent, maar er dan uiteindelijk weer een verlenging aankomt. Je herpakt jezelf en je gaat weer door, omdat je weet dat er een einde komt ooit ergens, omdat niets eeuwig is, alles verandert. En waar kun je dan op terugvallen? Eigenlijk alleen maar jezelf. Ga je bij de pakken neer zitten of ga je verder. Geef je op of is je missie duidelijk en motiveert deze je nog om vol te houden? Voor mij is en blijft deze duidelijk; Ik wens, vooral in deze tijd, graag mensen te blijven ondersteunen in hun fysieke en vooral hun mentale gezondheid. Het is prachtig werk om mensen te motiveren om het beste in zichzelf omhoog te halen en te zien waar de knelpunten zitten. In mijn werk vang ik dan ook veel mensen op met burn-out klachten, angsten, oververmoeidheid of mensen die het onmogelijke van zichzelf vragen, wanhopig om zoek naar die bevestiging hiervoor die ze waarschijnlijk nooit zullen krijgen op deze manier. Ik sta er regelmatig versteld van waar je als mens toe in staat bent wanneer je ontdekt hoe groot de kracht is van je gedachten en je verbeelding.

 

Ga je bij de pakken neerzitten of ga je verder

Mijn eigen struggles

In mijn zoektocht naar mijn persoonlijke missie, werd ik vaak geïnspireerd door die eigen kracht, waaraan je jezelf regelmatig weer even moet herinneren. Na veel tegenslag door de vaststelling van Fibromyalgie (wekendelenreuma), moest ik dromen opgeven. Een proces van boosheid, teleurstelling en na bezinning, de acceptatie, werd ondersteund door het advies Yoga te gaan doen. Zo kon ik leren accepteren hoe ik met mijn lijf om kon gaan op een vriendelijke manier, zonder bewijsdrang dat ik echt nog wel wat voorstelde en waarde had.

Eén van de eerste dingen die ik leerde was om mezelf niet af te beulen, maar mijn lijf juist te verzorgen als voertuig in dit leven. Immers je hebt je lijf nodig. Het inspireerde en ondersteunde me dusdanig dat ik na lange tijd Yoga beoefenen zelf instructeur wilde worden en uiteindelijk nu zo'n 15 jaar later een eigen Gezondheidcentrum bezit voor complementaire zorg, waarin mijn Yogaschool gezeteld is, dat ik run met een docententeam. Ik vind het enorm dankbaar om te zien hoe ik mensen kan ondersteunen hiermee.

► ................... ◄

Als echte empaat maakte ik er mijn missie van om nog breder te gaan ondersteunen met o.a. Trancewerk (hypnose en meditatietechnieken), Toepassing van TCG technieken (traditionele Chinese Geneeskunde) en verdieping in Energiewerk en Body Awareness. Door deze technieken te bestuderen was al een weg op zich en kwam ik mezelf regelmatig tegen, maar kon ik op mijn beurt ook weer met de geleerde tools verder groeien. Het werkte als inspiratiebron om ook anderen deze geleerde technieken en ervaringen mee te geven.

Met veel dankbaarheid doe ik wat ik doe, maar met de combinatie van ondernemerschap runnen en gelijktijdig ook lesgeven en coachen is het altijd balanceren. Zeker toen de pandemie uitbrak, begon het echt een overlevingsmissie te worden. Ik stond telkens ‘aan’, was voorbereid op de volgende lockdown, was de hele dag bezig om alvast vooruit te plannen en me voor te bereiden en keek met spanning en weerzin uit naar een volgende persconferentie.

 

Met de tools uit het boek van Dai kon ik weer structuur aanbrengen in mijn ondernemerschap

 

'Nu of nooit', het boek

Toen ontdekte ik dat één van de instructeurs bij Kamp van Koningsbrugge, Dai Carter, een boek had geschreven, het boek ‘Nu of Nooit’. Ondanks ik technieken die hij aanreikt in zijn boek herken en ook naar o.a. de Yoga filosofie kan vertalen, gaf het me op een nuchtere, heldere en makkelijk leesbare manier inzichten mee die voor iedereen van toepassing kunnen zijn, maar zeker ook naar de ondernemer. Met de tools uit het boek van Dai, kon ik weer structuur aanbrengen in mijn ondernemerschap. Herkende ik waar mijn pijn lag en kon ik daar mee aan de slag. Denk aan thema's als invloed uitoefenen op je Mindset, hoe het gesteld is met je veerkracht, het inzichtelijk krijgen van je missie en waar je voor staat. Maar ook omgaan met lijden en stress. We komen het allemaal in ons leven tegen en zeker als je je onderneming gezond wilt houden is dat in deze tijd al een missie op zich.

 

 

Terug naar je basis

Het hoofdstuk waarin hij refereerde aan je Basis, raakte me. Want die basis, daar raak je soms van verwijdert als er zoveel in je leven gebeurt. Zo overleed mijn vader vorig jaar plots en dat terwijl je je hoofd boven water probeert te houden als ondernemer in een coronacrisis. Ik verzeker je, je gaat dan echt wel even regelmatig kopje onder en er wordt er een beroep gedaan op je doorzettingsvermogen.

Neem daarbij de gevolgen van alle maatregelen die de overheid neemt om Corona te bestrijden. De nieuwsberichten, de verdeeldheid, de drang om de waarheid te vinden, maar ook het overladen worden door meningen van anderen die soms ten onrechte aan je geadresseerd zijn, gewoon omdat de frustratie eruit moet. Of de vele ondernemingen die inmiddels de deuren hebben moeten sluiten. Dan is het juist zo belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en terug te gaan naar je basis om niet overweldigd te raken door alles van buiten af.

Je stille kern is zo waardevol, om in het oog van de storm te blijven navigeren in plaats van meegevoerd te worden en jezelf kwijt te raken.

En al helpt mijn eigen Yoga/Qigong beoefening daar ook bij, het kan toch gebeuren dat je er even van af wordt gebracht. Dan is het fijn om daar vanuit een andere source, het boek van Dai, weer even aan herinnert te worden. Gewoon die herinnering aan die stilte in jou, terug te pakken en te weten dat jij die mindset kan beïnvloeden, dat jij die kracht altijd in je hebt doet zoveel. Aan de hand van de prachtige en soms ontroerende verhalen die Dai meemaakte, leef je met hem mee. De verhalen helpen je beter te kunnen begrijpen wat hij per leerdoel duidelijk wilt maken op waardevolle manier. Daarnaast helpen ook de opdrachten mee die in de hoofdstukken in zijn boek zijn verwerkt. Die geven je meer inzicht in jezelf en inzicht = kennis.

 

 

het enige wat je hoeft te doen is simpelweg durven uit te reiken naar elkaar

 

Liefde en lijden

Als mens kun je ervoor kiezen om het leven of je ondernemerschap als een lijdensweg te zien, maar om de kracht te vinden en de moed om ook een andere kant te belichten ipv alleen het foute en slechte te zien, doet je zoveel goeds en geeft je weer nieuwe frisse energie. Dat je dit niet alleen hoeft te doen staat vast. We voelen ons vaak eenzaam als ondernemer. Maar het enige wat je hoeft te doen is simpelweg durven uit te reiken naar elkaar, je hoeft het niet alleen te doen. Sluit je aan bij een netwerk of reik uit naar ondernemers in dezelfde branche. Deel je kennis en ervaar een waardevolle verbinding en steun. Juist die verbinding maakt sterker. Ook dit komt ter sprake in Dai's boek, onder andere in het stukje broederschap.

 

Waardevol

Ik kan alleen maar aangeven dat zowel Kamp van Koningsbrugge als het boek van Dai je echt bewustmaken, een zaadje planten om weer verder te groeien. Daar wil ik Dai voor bedanken, bedanken voor het schrijven van zijn boek waarin hij zijn geleerde lessen en kwetsbare momenten deelt en laat zien dat er achter de stoere Legermannen, diepe gevoelens schuilgaan van liefde tot broederschap, van frustratie tot voor elkaar door het vuur gaan. Ook wil ik de hele productie Kamp van Koningsbrugge bedanken voor de waardevolle leringen die we uit de missies kunnen halen waarin we als kijker meeleven. Hierin speelt Ray Klaassens ook een prachtige rol.

Het spreekt voor zich dat ik iedereen aanbeveel om de Kamp van Koningsbrugge serie te kijken en het boek te gaan lezen van Dai! Ga er voor, Nu of Nooit!

 

 

Groet,

 

 

 

 

Ps. Binnenkort een Yogales geïnspireerd op deze blog in het thema van Hard naar zacht. Leer hoe je ipv jezelf af te beulen ook kracht kan halen uit verzachting.

2 Comments

 1. Agavni on February 15, 2022 at 1:51 pm

  Lieve Esther, wat mooi dat je werd geraakt door mijn verhaal in Kamp van Koningsbrugge en dat je beseft dat je al 1,5 jaar een rivierenmars loopt. Heftig maar herkenbaar. Helaas gaat ondernemerschap hier ook over. Je doet wat je moet doen. Maar voor mensen zoals jou en mij die de wereld willen dienen is het juist van groot belang eerst voor jezelf te zorgen en daar ook de balans in te vinden. Ik hoop dat deze tijd nu ook voor jou aanbreekt. Dank voor het schrijven en delen van jouw verhaal. En dan nog dit: iedereen wordt om wat voor reden ten alle tijde ‘off center’ gegooid. De kunst is om steeds sneller weer terug te komen bij je kern, in die gecentreerde staat. Dat is werkelijke kracht 🙂 Ik gun je de wereld een een succesvol bedrijf! Keep up the good spirit & work! Liefs, Agavni

  • Esther on February 15, 2022 at 2:14 pm

   Lieve Agavni,
   Ten eerste wat fijn dat je een reply hebt achtergelaten op mijn blog waarin jouw verhaal als inspiratie en eye opener voor me werkte! En ten tweede wat een ongelofelijke Mindpower heb je om mee te doen aan Kamp van Koningsbrugge! Respect! Warme ondernemersgroet en hoop dat het je allemaal veel moois heeft gebracht!
   Esther

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.