Het belang van Pauze houden

Hou jij wel eens een pauze gedurende je dag?

Neem jij in de hectiek van je leven wel eens een moment voor jezelf? Gewoon om even op adem te komen? Alles wat je aan indrukken en lessen hebt meegekregen in het leven te laten indalen?

In deze tijden waarin we flink blootgesteld staan aan allerlei prikkels en verwachtingen vanuit de buitenwereld is het niet verkeerd zo nu en dan even op de pauzeknop te drukken. Ik weet nog goed dat ik zeker in de coronacrisis als ondernemer flink mijn best deed om het hoofd boven water te houden. Ik moést door van mezelf, ik wilde niet opgeven en ik probeerde in de tijd dat ik niet sliep mijn creatieve brein te stimuleren tot oplossingen. Resultaat: in het begin lukte dat wel maar op den duur werd ik doodmoe, mijn focus zakte weg en ik begon te kwakkelen. Met die drive was natuurlijk niets mis, het heeft mijn onderneming gered (naast de hulp van mijn collega’s en steun vanuit het thuisfront uiteraard), alleen de balans was weg. Toen mijn vader ook nog eens in die crisistijd overleed, vroeg ik me ernstig af ‘hoeveel kan een mens hebben?’. Het troostte me destijds om terug te denken aan een uitspraak van één van mijn leraren die aangaf dat je aangereikt krijgt in het leven wat je aankan.

 

Hoe komt het dat je anderen in tijden dat zij het moeilijk hebben een hand toesteekt, terwijl je jezelf eigenlijk gewoon in pittige of drukke tijden juist in de steek laat?

 

Toen de crisis stabiliseerde, werd ik gedwongen om rust te nemen, door een lichte burn-out van ca 2 maanden. Ik was continue ziek, dan weer een kaakontsteking, dan opspelende gewrichtsklachten, darmklachten en grieperig en voelde me somber. Geregeld dacht ik; ‘Hoe kom ik hier doorheen’.

Wat deze periode me vooral leerde is om in te zien hoe waardevol het is om geregeld een pauze te nemen, ook en vooral wanneer je even flink moet doorpakken. Dat rustmoment beperkte zich door alle omstandigheden uiteindelijk alleen nog maar tot de Yogalessen die ik gaf, terwijl ik normaliter geregeld mijn tuin instap om wat Mindfulness te beoefenen. Hoe komt het dat je anderen in tijden dat zij het moeilijk hebben een hand toesteekt, terwijl je jezelf eigenlijk gewoon in pittige of drukke tijden juist in de steek laat?...

 

Belang rustmoment

Het is onmogelijk om het uiterste van jezelf te vragen zonder hersteltijd. Je kunt niet 24 uur per dag door gaan en verwachten van jezelf dat je dat volhoudt. Daarnaast is het ook goed voor jezelf na te gaan of het nog realistisch is om zo lang door te gaan en geen rustmomenten in te plannen. De fysieke en mentale belasting dienen geregeld afgewisseld te worden met fysieke en mentale ontspanning.

Je lichaam heeft herstel nodig, niet alleen door slaap maar ook door geregeld een pas op de plaats te nemen. Een moment dat je alles wat je zojuist deed even los kan laten en je aandacht kan verplaatsen. Al is het door een powernap van 15 minuten, een wandeling in de buitenlucht of een moment dat je even rustig de tijd neemt om te lunchen, een tussendoortje te eten of wegkruipt op de bank met een heerlijk boek waarin je even geheel niet bezig bent met wat je juist zo bezig kan houden op een dag.

 

Invloed Leefwereld

Ook het bewust voor jezelf kiezen, ondanks de buitenwereld je allerlei verwachtingen oplegt, is er één om te onthouden. We leven in een veeleisende wereld. Men wilt telkens meer, groter, beter. Om een voorbeeld te geven, er gaat geen dag voorbij dat ik op social media wéér iemand hoor roepen hoe je meer klanten kan krijgen en hoe je slapend rijk kunt worden of hoe dat ene product of die ene therapie je belooft van alle problemen in één keer af te komen. We willen een snelle fix, een snelle oplossing en vooral dat iemand op whatsapp direct antwoordt. En we zijn vaak op zoek naar antwoorden buiten ons zelf in plaats van die die prachtige wijsheid die we al bezitten.

Kortom we zijn verwend met zijn allen en die pas op de plaats, die pauze om even op adem te komen en goed te voelen wat JIJ wilt, is al snel overschaduwd door al die prikkels en verwachtingen van buitenaf.

 

Kies voor jezelf, blijf in contact met jezelf en voel wat je nodig hebt, elke dag weer.

Wanneer druk jij op je pauzeknop? Je hebt het nodig!

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.