Eigenwaarde

Hoe je je Eigenwaarde voedt

Herken je dat, die innerlijke stem die je regelmatig op je donder geeft? Je vertelt dat je het niet goed hebt gedaan, dat je niet goed genoeg bent, dat je er weer een rommeltje van maakt, dat je niet mooi genoeg bent of het niet kan. Ja, dat innerlijke stemmetje weet wat.

 

Maar .. van wie is die stem eigenlijk?

 

Wie hoor jij praten wanneer deze negatieve uitlatingen door je hoofd spoken?

Is dit je vader die je weer eens een preek geeft omdat hij vindt dat je het nooit goed doet? Of is het je moeder die vanuit haar overbezorgdheid je liever 'klein' houdt? Of is het die meester die zo streng was dat het onmogelijk was om een fout te maken?..

 

Voor ongeveer 80% is het de stem van je opvoeders. We lopen in dezelfde voetstappen als onze ouders en zelfs voorouders. We nemen de patronen waarin zij leven over, zonder dat we ons hiervan bewust zijn en zij doen dit ook. Ze handelen naar beste weten, omdat ze simpelweg ook niet beter weten. Als zij nooit liefde hebben meegekregen van hun ouders, zullen ze het jou ook nooit kunnen leren. Als zij nooit aangemoedigd zijn of het allemaal zelf hebben moeten uitzoeken, dan zul jij ook zo zijn opgevoed.

 

Maar ... ondanks deze soms pijnlijke achtergronden, kunnen we echt iets doen aan deze stem. Wat we namelijk vaak doen is in gevecht gaan met deze stem, alsof we letterlijk met degenen die een grote opvoedkundige rol in ons leven hebben gehad in gevecht zijn.

 

Begin als eerste te aanvaarden, dat je bent geworden tot wie je nu bent als gevolg van je ervaringen. Of deze nu vervelend waren of niet, bekijk wat voor positiefs je hiervan hebt geleerd of door hebt ervaren. Schrijf deze eens op.

 

Je kunt werken met het accepteren en aanvaarden dat je opvoeders je naar beste weten hebben opgevoed. Dat is niet makkelijk, maar het is een start. Je kunt er ook over praten met ze, als de band het toelaat. Vraag ze eens naar hun beweegredenen van hun reacties en hoe hun jeugd was. Het leert jouw begrijpen waarom ze zijn geworden tot wie ze zijn. Laat die band het niet toe, schrijf dan een brief aan hen waarbij je zelf kiest of je deze voor jezelf bewaard of ook daadwerkelijk opstuurt.

 

Eigenwaarde opkrikken

Dan gaan we naar die stem. En die stem die op je 'harde schrijf' is opgeslagen is er niet voor niets. Hoe vervelend hij soms ook is, het geeft je ook een gevoel van veiligheid. Het is herkenbaar en je handelt al je leven lang zoals je nu handelt. Maar voel je je er waardevol door? Dient het je nog? Wanneer je voelt dat dit niet zo is, ga dan aan de slag met de volgende affirmaties die deze stem langzaam zal overschrijven in 3 weken tijd. Zeg ze bij het opstaan 10x en bij het slapen 10x tegen jezelf:

 

Ik ben Waardevol

Ik ben Goed genoeg

Ik ben een prachtig mens

Ik verdien het om liefdevol behandeld te worden

Ik ben liefdevol

Ik open me voor liefde

Ik hou van mezelf

Ik ben het waard

Ik ben veilig

 

Omring jezelf met vooral alles wat je een gevoel van verzachting en vriendelijkheid meegeeft. Zet knuffels neer of werk met symbolen als engelen of dieren die je een fijn gevoel geven. Werk ook met de kleuren groen en roze. Die o.a. kalmte, vredevol zijn en liefde symboliseren.

Wees vriendelijk naar jezelf, herken die innerlijke criticus en behandel jezelf zoals je zou willen dat iemand anders je behandeld.

Bekijk ook of er activiteiten zijn die je kunt skippen omdat die je niet (meer) positief voeden. Omring jezelf met aanmoedigende mensen/activiteiten/omgevingen.

 

Kortom stuur die 'oudere' beoordelaars/rechters vriendelijk weg in je hoofd. Ze helpen je niet meer. Nu ga je ruimte maken voor meer vriendelijke energie in jezelf die er voor zorgt dat je beter in je vel zit en meer kunt genieten van je leven.  Zo.. wat een last valt er van je af.. je leven voelt niet meer als een last op je schouders.

TIP: Bekijk de betekenis maar eens van deze Osho kaart:

 

Succes!

Je bent het waard!

Esther

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.