Een Interview over Tieneryoga

Interview met Lilian de J. en Kessy L., door Esther Goercharn Dijkman 07-11-2014

links Lilian, rechts Kessy

Op 11 juli 2014 hield ik een interview met twee meiden van 16 en 18 jaar. En niet zomaar twee meiden, ze doen al vanaf de start van Solide Yoga mee. En delen graag hun ervaringen over Tieneryoga.

Waarom starten met Yoga?

Lilian startte met Yoga bij Solide Yoga toen ze 10 jaar was op de toen nog oude locatie aan de Perenstraat in Den Haag in de kinderyogagroep. Op de vraag waarom ze Yoga startte antwoordde ze:’ ik had vaak hoofdpijn en wilde graag wat rust. Toen ik met Yoga startte, vond ik het in het begin een beetje vreemd allemaal maar ik merkte wel dat het werkte’.

Kessy startte met yoga toen ze 8 was en Solide Yoga net verhuisde naar een nieuw pand in Wateringen. Haar moeder beoefende al Yoga en ze wilde dit ook eens gaan uitproberen. ‘Ik was erg verlegen en we startten in een heel klein nog nieuw groepje. Ik wilde vooral graag meer zelfvertrouwen krijgen’.

Lilian kan zich de eerste kinderyogales nog goed herinneren: ‘We deden een les met het thema Strand. Tijdens de les moesten we op de grond liggen en ons voorstellen dat we op een waterfiets zaten. Met onze benen deden we de trapbeweging na. Ik had best een beetje spierpijn daarna!’

Voordelen

20140711_172838Als ik vraag aan de meiden wat zij als voordeel hebben ervaren door het doen van met name Tieneryoga (wat zij tot nu toe het langst hebben beoefend) vertelt Lilian dat ze zich veel meer bewust is geworden, dat ze bij irritaties alles beter kan laten zijn en ook in reactie op anderen meer nadenkt alvorens te reageren. ‘Vooral het navoelen van de houdingen hielp me om rustiger te worden en bewuster met mijn lijf om te gaan. Ik vond ook de kringgesprekken interessant’.

‘Als je je door alles laat beïnvloeden, kun je jezelf niet goed zijn, verder ben ik soepeler geworden, ik kan nu met mijn handen bij de grond komen en heb rechter leren zitten, staan en lopen’ vertelt ze lachend.

Kessy geeft aan dat ze veel beter naar zichzelf is gaan luisteren. ’Ik sta veel meer op de grond nu, heb meer vertrouwen in mezelf gekregen’.

 

Pubertijd en moeilijke periodes

Beide meiden startten hun Yoga ervaring in kinderyogagroepen bij Solide Yoga. Ze merkten een verschil tussen kinderyoga en tieneryoga, ondanks ze gewoon meegroeiden. ‘je groeit mee, eerst nog speels en het wordt dan wat serieuzer’, vertelt Kessy.

‘Door Yoga kon ik meer in mezelf geloven’

Als ik vraag aan de meiden hoe Yoga invloed heeft gehad op hun pubertijd of moeilijke situaties geeft Kessy aan dat ze er meer rust in deze periode door heeft gekregen. ‘Je voelt je onzeker en door Yoga kon ik meer in mezelf geloven. Ook aan de positieve krachtzinnen heb ik veel gehad zodat ik wanneer ik in de spiegel keek er aan dacht blij te zijn met dat ik dit ben. Yoga prentte dat goed in bij me. Ik kon er meer mee dealen’.

Lilian geeft aan dat ze vooral na een drukke vermoeiende week blij is om Yoga te doen, zodat het weer oplaadt en rust geeft. En dat het in haar pubertijd vooral heeft meegegeven om bij de onzekerheden meer los te laten als je niet lekker in je vel zit.

Tieneryoga ervaren

20140711_172925Wat kun je eigenlijk verwachten in een Tieneryogales? Een Tieneryogales is opgebouwd in een aantal blokken. Het eerst blok helpt om dmv meditatie de dag of week af te sluiten en goed bewust te voelen wat deze dag of week met je heeft gedaan. De aandacht weer even helemaal naar jezelf toe te brengen, ‘aarden’ noemen we dat. Uit je hoofd in je lijf. Ook wordt in dit blok uitgelegd wat het thema is van de les.

In het tweede blok warmen we het lijf op, waarbij we in het derde blok actiever over gaan op de houdingen die in vloeiende series worden uitgevoerd. In het laatste blok verlangzamen we weer en voelen we goed na. Dan bereiden we ons voor op de eindontspanning, die meestal bestaat uit een mooie visualisatie gericht op het thema. Juist bij tieners wordt met actuele thema’s gewerkt die tot zelfonderzoek en bewustwording aansporen, waarbij positieve gedachten worden bewerkstelligd.

‘Werken met een onderwerp is fijn. Je kunt het dan plaatsen in je dagelijks leven’, vertelt Lilian.

Als ik vraag aan de dames aan welke houdingen ze het meest hebben gehad of nog hebben, verteld Lilian dat ze het erg fijn vindt om vooroverbuigingen te doen. Vooral diegene waarmee ze lekker kan uithangen en wat heen en weer kan zwaaien. Vooroverbuigingen helpen je om los te laten.

De favoriete houdingen van Kessy zijn houdingen die kracht uitstralen als krijgerhoudingen. Het zijn krachtige houdingen die je zelfvertrouwen vergroten en je goed stevig op de grond neerplanten en je bewustzijn vergroten. “Hier ben ik, ik sta in mijn eigen kracht’ is een mooie positieve gedachte bij krachtige houdingen.

Tenslotte

Ik vraag de meiden tenslotte nog of ze nog iets kunnen zeggen over Yoga inhoudelijk.

‘Yoga gaat niet om alleen maar bewegen, maar ook zelfinzicht en nog veel meer, ik zou het tieners zeker aanbevelen’, antwoordt Lilian, waarmee Kessy instemmend knikt.

Dankbaar

Als docent is het fantastisch om tieners iets mee te geven in de hectiek van hun leven, emotioneel, hormonaal en sociaal. Je merkt hoe ze opleven en hoe het hen inspireert. Ik voel me enorm dankbaar hiervoor.

Ik dank Lilian en Kessy voor hun bijdrage aan dit interview. Zij hebben beiden toen Solide startte in Den Haag en daarna in Wateringen, toegewijd en trouw Yoga gevolgd (en nog) en groeiden beiden tot 2 prachtige bewuste meiden.

Lilian heeft helaas moeten stoppen ivm een studie die een noodzakelijke verhuizing vroeg naar een andere stad

Meer over Tieneryoga?

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.