Meer ontspanning voor de jeugd, waarom eigenlijk? Kinderen worden in deze tijd vooral beziggehouden door het computertijdperk, social media, de 24 uurs economie en noem maar op. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Een van de nadelen is dat de hersenactiviteit van het kind continue actief is. Er wordt bijvoorbeeld amper tijd voor ontspanning genomen, alles gaat immers door en vraagt alle aandacht van kind en tiener.

De aandacht gaat hierbij continue naar de buitenwereld, maar wat gebeurt er in je binnenwereld? Wat doet alles met je? Zo’n hele dag door krijgen we zoveel impulsen binnen, waardoor het belangrijk is om zo nu en dan ook weer even die hersenactiviteit te verstillen en weer bewust te worden van jezelf, je eigen lijf, je denken en je gevoel.

Kinderen en tieners kunnen zich snel verliezen in allerlei impulsen, waardoor ze de weg soms even kwijt kunnen zijn in alles wat er daadwerkelijk gebeurt op een dag. Dit resulteert soms in druk gedrag of juist teruggetrokken gedrag, wat door de omgeving nog wel eens verkeert geïnterpreteerd kan worden. Eigenlijk kan het kind de impulsen simpelweg niet kwijt, maar als het leert deze makkelijker te herkennen en bewust te worden wanneer die impulsen teveel zijn, kunnen ze op tijd ontspannen. Zo krijg je een gezonde balans tussen actie en ontspanning en een beter contact met jezelf en kan het kind weer opladen.

 

Handige tips

Er zijn tal van mogelijkheden om de heilzame rust wel te vinden en.. rust kun je echt leuk maken:

  • Denk eens aan een massage van de handen of voeten met een lekker geurende olie
  • een fijn bad met heerlijke badolie
  • een leuk tijdschrift
  • Een opgeruimde kamer met een fijne relaxplek
  • zorg voor planten, deze geven extra zuurstof
  • Let op de kleur in je kamer en maak de muren niet de druk met schreeuwende posters.

Yoga

Natuurlijk kun je ook ontspanning zoeken in de vorm van sport, in sport kun je in ieder geval de overtollige energie kwijt. Feit blijft echter dat sport vaak een prestatie vraagt, terwijl kinderen en tieners in hun leven al genoeg moeten presteren en aan regeltjes moeten voldoen. Nog beter is om ontspanning te zoeken in bijvoorbeeld Yoga. Yoga is geen prestatiesport en doe je geheel voor jezelf. Yoga heeft een wetenschappelijk bewezen positieve uitwerking op lichaam en gedachten. Het is dan ook niet voor niets dat veel scholen tegenwoordig een yoga of ontspanningsmoment inlassen in de lessen, omdat door proeven aangetoond is dat het het kind een betere concentratie geeft, meer zelfvertrouwen biedt en het groepsgevoel vreedzamer wordt waardoor pestgedrag wordt gereduceerd.

Wat Yoga is? Yoga is een systeem van zittende, staande en liggende oefeningen, ondersteund door een goede ademhaling. Niets geen minuten lang in kleermakerszit met de wijsvinger en duim van beiden handen bij elkaar. Door heel bewust met deze oefeningen bezig te zijn, kom je lekker tot jezelf. Je voelt je weer opgeladen, ontspannen en de gedachtestromen komen tot rust.

Kortom de jeugd mag wat meer gaan ontspannen in alle drukte van de huidige tijd!

Auteur: Esther Dijkman, Yogadocente, therapeute

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.