De En tóch.. methode

EN TOCH.. ben jij het Waard!

 

Jarenlang worstelde ik na een heftige gebeurtenis in mijn leven met een negatief zelfbeeld en regelmatige negatieve gedachten over mezelf. Soms ging het tijden goed, maar wanneer er zich weer een situatie voordeed die deze gebeurtenis triggerde zakte ik weer terug. Nu zoveel jaren later ben ik me bewust van de rode draad. Die rode draad van repeterende bevestigende negatieve gedachten.

...En dat was voor mij een openbaring

Want we willen toch in wezen graag geliefd en gewenst zijn?

Wat als ik je vertel dat je hier iets aan kunt doen? Natuurlijk is erkenning één van de eerste emotionele levensbehoeften, maar wanneer je regelmatig bevestigt krijgt dat je bijvoorbeeld niet goed bent zoals je bent of dat je waardeloos bent of dat je er toch niets van bakt..  dan is het nu de tijd om dit te doorbreken. JIJ hebt de sleutel in handen. Ik leg je graag uit hoe dit werkt:

 

Heb jij regelmatig gedachten als:

Ik ben niet goed genoeg

Ik voel me waardeloos

Ik voel me alleen

Ik doe het niet goed

 

Herken je één of meerderen van deze gedachten? Wist je dat ze voornamelijk zijn ontstaan door onze conditioneringen (aangeleerde gedragingen/gedachten). Alles wat we meemaken vormt vaak patronen.

Dat begint al in je kinderjaren. Als bijvoorbeeld een opvoeder/leraar (iemand met autoriteit) vaak kleinerend tegen je deed in je jeugd bevestigen je gedachten jou bij iedere volgende persoon die autoriteit uitstraalt vaak dat je het niet waard bent. Je gedraging kan dan zijn dat je of de handdoek in de ring gooit of dat je enorm je best gaat doen om je te laten gelden. Je ervaringen bevestigen je keer op keer wat je hebt geleerd en met jezelf hebt afgesproken onbewust. Heeft iemand je ooit pijn gedaan, zal een zelfde situatie meteen een belletje doen rinkelen en de automatische reactie ter bescherming laten ingaan.

Maar wat als je die situatie kan ombuigen. Die triggers kan omdraaien en kan leren dat je:

  • Het wél waard bent
  • Waardvol bent
  • Verbonden voelt
  • het goed doet zoals jij het doet

Hoe?

  1. WAT VOOR GEDACHTEN?: Ga op zoek naar de negatieve gedachtepatronen, schrijf ze op. Ontdek waar jouw gevoeligheid ligt.
  2. WANNEER KOMEN DEZE GEDACHTEN?: Ontdek in welke situaties je deze gedachtes herkent.
  3. HERKEND? Buig om met bijvoorbeeld de volgende affirmatie:

• Ik voel me niet waardevol, MAAR TOCH houd ik van mezelf

• Ik voel me eenzaam, MAAR TOCH ben ik mijn eigen grootste vriend

• Ik voel me niet mooi, gelukkig, geliefd, MAAR TOCH weet ik dat er van me gehouden wordt

• Ik doe alles verkeerd, MAAR TOCH houd ik van mezelf

 

Je kunt zelf de gedachte ombuigen met een liefdevolle uitspraak. Merk maar eens wat er met je gebeurt wanneer je deze uitspraken hardop zegt..

Precies.. Je verzacht de gedachte.

 

Kracht van herhaling

Wanneer je deze gedachtes blijft ombuigen en dit regelmatig doet, zul je die oude gedachtepatronen overschrijven en creëer je een doorbraak in deze patronen. Je creëert je eigen gezonde Mindset.

Creëer je eigen positieve Mindset, je bent het WAARD!

 

NOG EEN TIP

Werk met dankbaarheid, ook dit werkt verzachtend. Vooral als je merkt dat je voor je gevoel in een dip zit. Door je focus te brengen op waar je dankbaar voor bent, creëer je een hernieuwde Mindset. Je leidt de aandacht af van de negatieve gedachten. Sta s'ochtends op en schrijf zoveel mogelijk dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit herhaal je ook voor het slapen gaan over de dag die je hebt beleefd. In het begin is het even zoeken, maar het komt.. geloof me!

 

Advies? Ontspannings- en Vitaliteitscoach Esther Goercharn.

 

 

 

Leave a Comment

Snel naar:

Lesrooster

Tarieven

Inschrijven abonnementen

Voorwaarden

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.